ASAHI SL 1 L
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalni
Opis
Asahi SL jest regulatorem wzrostu, w formie cieczy do rozcieńczania wodą, wpływającym na wyższe plonowanie oraz polepszenie jakości plonów. Zastosowanie środka jest wskazane w warunkach stresowych, nie sprzyjających wzrostowi roślin np. susza, przymrozki i po posadzeniu lub w przypadku uszkodzenia roślin np. środkami ochrony roślin lub nawozami. Środek Asahi SL stosuje się używając opryskiwaczy polowych i sadowniczych.
- Substancje czynne
para-nitrofenolan sodu (związek z grupy pochodnych nitrofenoli) – 0,3% (3 g w 1 litrze środka),
orto-nitrofenolan sodu (związek z grupy pochodnych nitrofenoli) – 0,2% (2 g w 1 litrze środka),
5-nitrogwajakolan sodu (związek z grupy pochodnych nitrofenoli) – 0,1% (1 g w 1 litrze środka)
- Zalety
- Asahi SL gwarantuje optymalne warunki wzrostu od początku sezonu wegetacyjnego
- przygotowuje rośliny do ewentualnych stresów
- wpływa na rozwój wegetatywny warzyw
- bierze udział w rozwoju generatywnym: zawiązywanie kwiatów, zawiązywanie owoców
- efektywnie wspomaga wykorzystanie nawozów pozakorzeniowych
- Stosowanie
| Uprawa | Maksymalna/ zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania |
Termin stosowania | Maksymalna liczba zabiegów |
|---|---|---|---|
| ROŚLINY ROLNICZE | |||
| Pszenica ozima | 0,6 l/ha | Stosować od początku fazy krzewienia do końcowej fazy nabrzmiewania pochwy liściowej | 2 (co 20-50 dni) |
| Burak cukrowy | Stosować od fazy dwóch liści właściwych do fazy, gdy korzeń osiąga wielkość wymaganą do zbioru | 4 (co 7-30 dni) | |
| Rzepak ozimy | Stosować od początku wydłużania pędu do końca fazy kwitnienia | 2 (co 30-60 dni) | |
| Kukurydza | Stosować od fazy 4-go liścia do fazy gdy kwitnie górna i dolna część wiechy, a znamiona słupków na kolbach są całkowicie wykształcone | 2 (co 14-21 dni) | |
| Ziemniak | 0,5 l/ha | Stosować od początku zakrywania międzyrzędzi do końca fazy kwitnienia pierwszego kwiatostanu | 4 (co 7 dni) |
| Marchew | Stosować od fazy drugiego liścia do fazy, gdy korzenie osiągną 50% typowej średnicy | 3 (co 7-30 dni) | |
| Pomidor (w gruncie) |
Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy 10% owoców uzyskuje typową barwę | 5 (co 5 dni) | |
| ROŚLINY WARZYWNE | |||
| Ogórek (w gruncie) |
0,6 l/ha | Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy piąty owoc na pędzie głównym osiąga typowy kształt wielkość zbiorczą | 3 (co 7 dni) |
| ROŚLINY SADOWNICZE | |||
| Jabłoń | 0,6 l/ha | Stosować od fazy widocznych pąków kwiatowych do fazy, gdy owoc osiąga połowę typowej wielkości | 3 (co 7-14 dni) |
| Wiśnia | Stosować od fazy, gdy pierwsze kwiaty są otwarte do fazy, gdy owoc osiąga ok 90% typowej wielkości | 3 (co 7-14 dni) | |
| Czarna porzeczka |
Stosować od fazy rozwiniętego pierwszego liścia do fazy, gdy wytworzonych jest 50% owoców | 2 (co 7-30 dni) | |
| Maliny | Stosować od fazy, gdy widoczne są pierwsze płatki kwiatów do fazy, gdy 50% owoców osiągnęło typową wielkość | 4 (co 7-30 dni) | |
| Truskawki | Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia do fazy, gdy nasiona są wyraźnie widoczne na tkance dna kwiatowego | – | |
| STOSOWANIE ŚRODKA OCHRONY ROŚLIN W UPRAWACH I ZASTOSOWANIACH MAŁOOBSZAROWYCH |
|||
| ROŚLINY SADOWNICZE | |||
| Agrest | 0,6 l/ha | Stosować od fazy rozwiniętego pierwszego liścia do fazy, gdy wytworzonych jest 50% owoców | 3 (co 7 dni) |
| Aronia | |||
| Borówka wysoka | |||
| Czereśnia | Stosować 1-3 razy w ciągu sezonu wegetacyjnego, od fazy, gdy pierwsze kwiaty są otwarte do fazy, gdy owoc osiąga ok 90% typowej wielkości | 3 (co 7 dni) | |
| Grusza | 0,6 l/ha | Stosować od fazy widocznych pąków kwiatowych do fazy, gdy owoc osiąga połowę typowej wielkości | 4 (co 7 dni) |
| Śliwa | stosować od fazy gdy pierwsze kwiaty są otwarte do fazy, gdy owoc osiąga ok 90% typowej wielkości | 3 (co 7 dni) | |
| ROŚLINY WARZYWNICZE | |||
| Brokuł zwyczajny |
0,5 l/ha | Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego do fazy osiągnięcia połowy docelowej wielkości główki | 3 (co 7 dni) |
| Burak ćwikłowy | 0,6 l/ha | Stosować od fazy dwóch liści właściwych do fazy, gdy korzeń osiąga wielkość wymaganą do zbioru | 4 (co 7 dni) |
| Cebula | 0,5 l/ha | Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego do fazy osiągnięcia połowy docelowej wielkości cebuli | 3 (co 7 dni) |
| Cukinia | 0,6 l/ha | Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy piąty owoc na pędzie głównym osiąga typowy kształt i wielkość zbiorczą | 3 (co 7 dni) |
| Kapusta pekińska |
0,5 l/ha | Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego do fazy osiągnięcia połowy docelowej wielkości główki | 3 (co 7 dni) |
| Papryka | Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy 10% owoców uzyskuje typową barwę | 5 (co 5 dni) | |
| Pietruszka | Stosować od fazy drugiego liścia do fazy, gdy korzenie osiągną 50% typowej wielkości | 3 (co 7 dni) | |
| Seler | 3 (co 7 dni) |
||
- Okres karencji
Okres od zastosowania środka do dnia, w którym na obszar, na którym zastosowano środek mogą wejść ludzie oraz zostać wprowadzone zwierzęta: nie dotyczy.
Okres prewencji dla pszczół (okres zapobiegający zatruciu): nie dotyczy.
Okres od ostatniego zastosowania środka do dnia zbioru rośliny uprawnej (okres karencji):
- cukinia, ogórek, papryka, pomidor – 3 dni;
- agrest, aronia, borówka wysoka, czarna porzeczka, czereśnia, grusza, jabłoń, malina, śliwa, truskawka, wiśnia – 7 dni;
- burak cukrowy, burak ćwikłowy – 15 dni;
- ziemniak – 21 dni;
- brokuł zwyczajny, cebula, kapusta pekińska, marchew, pietruszka, rzepak ozimy, seler – 30 dni;
- pszenica ozima – 54 dni;
- kukurydza – 60 dni.
Okres od ostatniego zastosowania środka na rośliny przeznaczone na paszę do dnia, w którym zwierzęta mogą być karmione tymi roślinami (okres karencji dla pasz):
- słoma – 4 dni;
- nać ziemniaka – 4 dni.
Okres od ostatniego zastosowania środka na rośliny do dnia, w którym można siać lub sadzić rośliny uprawiane następczo: nie dotyczy.

